Wat is Generative AI?

Met de komst van Claude, Co-Pilot & ChatGPT is onze communicatie en de manier waarop wij aan kennis komen, volledig veranderd. Echter, blijken we AI, kunstmatige intelligentie,  al veel langer te gebruiken dan sommige internetgebruikers wellicht vermoeden. Maar er zit een verschil in AI en Generative AI. Lees hier meer.

 

Wat is het verschil tussen AI en Generative AI?

Generative AI is een vorm van kunstmatige intelligentie die nieuwe inhoud kan creëren op basis van patronen en voorbeelden uit bestaande data. Dit type AI bouwt voort op bestaande technologieën zoals grote taalmodellen (LLM’s), die getraind zijn op enorme hoeveelheden tekst en in staat zijn om te voorspellen welk woord waarschijnlijk volgt in een zin. Voorbeelden van grote taalmodellen (Large Language Models) zijn ChatGPT, Microsoft Co-Pilot, Google Gemini & Claude. Eigenlijk is een taalmodel een soort ‘slimme chatbot’ die (vaak) een antwoord kan voorspellen.

En dit is ook tevens het verschil met hoe bijvoorbeeld Google Search AI inzet in relatie tot een taalmodel: waar Google Search voornamelijk AI en machine learning gebruikt om bestaande informatie te analyseren, te rangschikken en weer te geven, is een taalmodel zoals generative AI (bijvoorbeeld ChatGPT) in staat om nieuwe, originele tekst en inhoud te genereren op basis van de patronen die het heeft geleerd uit de trainingsdata.

 

Hoe werkt Generative AI?

Generative AI werkt door modellen te trainen met grote datasets, waardoor ze patronen en context kunnen leren begrijpen. Een voorbeeld van een eenvoudige voorspellende taak is het voltooien van de zin “voetballen doe je met  ___”, waarbij het model waarschijnlijk “voetbal” zal invullen. Deze modellen kunnen niet alleen tekst genereren, maar ook afbeeldingen, video’s en audio.

 

Toepassingen van Generative AI; hoe gebruikt Google AI? 

Google is al jaren voorloper als het gaat om het inzetten van AI. Zo gebruikt ’s werelds grootste techbedrijf  Generative AI op verschillende manieren, zoals:

  • Contentcreatie: Het genereren van natuurlijke taal voor toepassingen zoals chatbots (Google Gemini) en virtuele assistenten.
  • Multimedia: Het maken van nieuwe beelden en video’s, bijvoorbeeld met modellen zoals Imagen en Phenaki. (Phenaki is Google’s text-to-video model).
  • Productiviteit: Hulpmiddelen zoals Google Docs en Gmail, gebruiken generatieve AI om gebruikers te helpen bij het schrijven en verbeteren van teksten.

Bekijk hier ook de video van Google over Generative AI;

 

So! 

Meer weten over het effectief inzetten van generatieve AI voor jouw marketing, sales en-/of content? Neem contact op voor de mogelijkheden, we helpen je graag.

 

Protected by CleanTalk Anti-Spam