Waarom Black Friday zo heet

Black Friday is coming up! Aanstaande vrijdag is het weer zover; dé meest gehypte shoppingdag van de Westerse Wereld komt er weer aan. Elke vrijdag na Thanksgeving in Amerika vindt Black Friday plaats. Wat begon in USA is nu een megapopulaire marketing (én sales dag) voor tevens vele retailers in Nederland en omstreken. Google maar eens voor de grap op Black Friday Deals en Google geeft je maar liefst 1.920.000.000 resultaten (!). Dat is 1,9 miljard stukjes informatie die iets met deze dag te maken hebben.

Black Friday Deals | Aantal zoekresultaten in Google

Waar komt deze naam vandaan? 

De dag na Thanksgiving begint het Kerstseizoen in Amerika. Dit zorgde voor zoveel drukte; files en druk bezochte winkelstraten dat de zelfs de politie het Black Friday noemende, aldus een postzegel handelaar Earl Apfelbaum genaamd. Deze Earl merkte ook op dat deze dag geassocieerd werd met negativiteit doordat ‘Black’ veelal een directe link hadden met een beurscrash. Terwijl voor de retailers deze associatie helemaal niet van toepassing was; hun sales cijfers gingen door het dak! Earl zei tegen de lokale krant in 1984:

 “It sounds like the end of the world, and we really like the day. If anything it should be called ‘Green Friday.”

Deze dag is inmiddels een bekend fenomeen, waarin producten met torenhoge kortingen verkocht worden. (lees hier het hele artikel van Earl.) 

Cyber Monday

Black Friday is ontstaan in een tijd dat fysieke warenhuizen nog the place to be waren om te shoppen. Inmiddels leven we al weer wat jaren in het digitale tijdperk en is Cyber Monday erg in opkomst. Cyber Monday is de maandag erna en is van origine gericht op online shoppers, hence the name…

Varianten 

Inmiddels is Black Friday allang niet meer gericht puur sang op fysieke winkels en ook al lang niet meer enkel de vrijdag. Sterker nog, menig webshop heeft nu een hele week aanbiedingen. En dat wordt uiteraard vermarkt onder creatieve namen zoals de Pre Sale Black Friday Woensdag Dagdeals van de Mediamarkt, de Cyber Monday Week deals van Amazon die om de drie uur nieuwe aanbiedingen vertoond en de Black Friday Festival van ons blauw maatje Bol.com.

Kortom; retailers are going mad these weeks… Alles met het doel om hun omzet (en klantbehoud) te laten stijgen.

Pre Sale Black Friday bij de Media Markt

Cyber Monday week bij Amazon

Black Friday Festival Bol.com

Wanneer wordt Zwarte Zaterdag positief?

Even terugkomend op waarom Black Friday zo heet. Het verhaal van Earl is inspirerend. In Nederland en omstreken kennen wij uiteraard allemaal de Zwarte Zaterdagen; de dagen dat menigeen zijn en haar koffers pakken om met de auto op vakantie te gaan. En dat dan massaal zodat de wegen er bijna letterlijk zwart van zien. Maar wie wordt de eerste die dit gaat omturnen tot een positieve hype? Geen trend geassocieerd met lange wachtrijen en files maar een ondernemer die hier op in kan springen en samen dit met mede-ondernemers om kan zetten tot een positieve trend voor de lange termijn? Zodat als je Google-t straks ook 1,6 miljoen zoekresultaten vindt met leuke aanbiedingen op Zwarte Zaterdag en niet pur sang verkeersinformatie?

Inhaken op Black Friday, Singles Day & CyberMonday 

Zet deze dagen in jouw contentkalender en denk na over creatieve inhakers. Wellicht heb je een webshop en wil je meeliften of kun je een creatieve post bedenken waarop je je volgers laat weten dat je er wel mee bezig bent. Wil je meer weten hoe je slimmer kunt inspelen op grote events en trends? Word Social Media Manager of neem contact op voor de mogelijkheden.

Protected by CleanTalk Anti-Spam