TikTok voor bedrijven

?TikTok. DĆ© snelstgroeiende app van dit moment voor de ‘digitale natives’; jongeren die opgegroeid zijn in een tijdperk van Social Media. TikTok wint razendsnel de harten van de jonge smartphonebezitters en biedt veel kansen voor bedrijven en organisaties. Zeker als jij deze doelgroep wilt bereiken (of wilt leren hoe zij online communiceren) is het slim om je nu alvast te verdiepen in dit relatief ‘nieuwe’ social media kanaal?.

In dit artikel lees je meer over TikTok voor bedrijven; wie zijn de gebruikers, hoe werkt TikTok, welke kansen biedt TikTok voor bedrijven en organisaties, welke organisaties doen het nu al onwijs leuk en hoe begin je als met TikTok vanuit een zakelijk perspectief ?.

 

 

Lees hier meer;

Wat is TikTok?

TikTok is een razendpopulaire Social Media App waarbij content met een hoog entertainment, fun gehalte voorop staat. Grappige dansjes, challenges, playbacken, leuke skills en duetten zijn de basis van TikTok. Ook ontbreken de huisdieren en kinderen niet op dit platform.

Gebruikers kunnen een TikTok, gebaseerd op video’s en foto’s van 3 tot en met 15 seconde of van 60 seconde, creĆ«ren. TikToks zijn visueel en in de app heb je legio mogelijkheden tot het gebruiken van filters, effecten en het toevoegen van emoji’s, teksten en gifjes. De face filters zijn gebaseerd op Facial Recognition en bewegen dus mee naarmate jij beweegt.

TikTok voor Bedrijven;

Challenges & Skills die vertoond worden in TikToks

Muziek op TikTok

De muziek kun je zelf uploaden of je kunt gebruik maken van de TikTok ‘muziek’-theek, waarbij je kunt kiezen uit een legio van moderne muziek, old-fashion of grappige geluidsfragmenten. Omdat TikTok in diverse juridische zaken zit verwikkeld omtrent auteursrechten van de muzikanten, kan het zijn dat je muziek onder je TikTok ‘opeens’ verdwenen is ?….

Wie is de eigenaar van TikTok?

TikTok heette voorheen Musical.ly.Ā De eigenaar is de Chinese onderneming ByteDance. ByteDance is opgericht in 2012 in China door de slimme ondernemer Yiming Zhang. ByteDance is een technologiebedrijf met meer dan 50.000 medewerkers wereldwijd en exploiteert onder andere diverse Social Media bedrijven in Japan, India.

Douyin de Chinese versie van TikTok

Douyin is de Chinese versie van TikTok.Ā 

Hoeveel gebruikers heeft TikTok?

TikTok kent maar liefst 800 miljoen actieve gebruikers wereldwijd. De Chinese versie, Douyin, heeft daarvan 150 miljoen actieve gebruikers (per dag). Naast China is de app ook populair in India en Verenigde Staten. Op TikTok zitten meer mannelijke dan vrouwelijke gebruikers en het merendeel, boven de 60%, is jonger dan 30 jaar.

In Nederland heeft TikTok rond de 3 miljoen actieve gebruikers. Hiervan valt meer dan 80%, 830.000 gebruikers om het iets nauwkeuriger aan te duiden, in de leeftijdscategorie 6 tot en met 18 jaar.

Wat kun je met TikTok als bedrijf?

Net als bij elk ander Social Media kanaal volgen gebruikers eerder persoonlijke profielen dan ‘zakelijke’ profielen. Op TikTok is er vooralsnog geen mogelijkheid om een apart Business account aan te maken (dat heb je wel op onder andere Instagram, Facebook, LinkedIn, Pinterest en WhatsApp). Als bedrijf, organisatie maak je dus een ‘gewoon’ account aan.

Voordelen van TikTok voor jouw bedrijf, organisatie zijn:

 • Relatief snel hoog bereik; middels TikTok kun je in een paar uur, afhankelijk van je type content en de populariteit zo honderden tot en met duizendend views krijgen, ook als kleine organisatie;
 • Jongere doelgroep; het is hĆ©t kanaal van Generatie Z. Wil je hen dus bereiken, dan ben je hier op de juiste plaats;
 • Menselijke profilering; hoe serieus jouw bedrijf, organisatie ook is in het dagelijkse leven, voor volgers, potentiĆ«le klanten, afnemers is het een kans om te laten zien hoe ‘menselijk’ jouw organisatie is. Mensen volgen mensen;
 • Gratis; een smartphone, tijd en creativiteit; dat zijn de ingrediĆ«nten van TikTok marketing;
 • #Challenge; creĆ«er je eigen challenge middels het ‘claimen’ van een hashtag met unieke challenge;
 • Traffic naar andere social media kanalen; via TikTok kunnen bedrijven hun Instagram en YouTube koppelen, zo kunnen nieuwe volgers jou ook daar volgen;
 • Fun, groepsgevoel; daarnaast kan het ook gewoon leuk zijn om content te maken voor TikTok, je ziet dat medewerkersĀ die video’s maken voor TikTok het vaak onderling ook gewoon leuk hebben.

 

Bedrijven op TikTok #Challenges

De ‘ontdek’ pagina van TikTok; kijk hier op om te zien waar jij als bedrijf op in kunt haken.

 

Leuke voorbeelden van organisaties op TikTok

Er zijn tal van voorbeelden van organisaties op TikTok maar deze twee zijn wel enorm leuk en actueel.

Orthodontist Veenendaal op TikTok

OrthoVeenendaal speelt perfect in op de jongere doelgroep met hun content via TikTok. Inmiddels hebben ze dan ook al meer dan 13.200 volgers. Wie wilt daar straks nu niet naar de orthodontist ??

OrthoVeenendaal op TikTok

Politie Amsterdam op TikTok

Ook de Politie Amsterdam speelt onwijs goed in op de doelgroep om hun boodschap op een moderne manier over te brengen via TikTok. Op een persoonlijke, leuke doch serieuze manier communiceren zij met onder andere de Amsterdammers. Inmiddels hebben ze al meer dan 42.500 volgers.

Politie Amsterdam op TikTok

Politie Amsterdam op TikTok

Politie Amsterdam op TikTok

Kansen voor grote bedrijven

Wat je ziet bij vooral grote bedrijven ook in Nederland, dat consumenten zelf al de bedrijfsnaam noemen in tags, #hashtags en de content. Deze ‘earned’ media is superbelangrijk voor bedrijven; het is een teken van betrokkenheid en ‘gratis’ reclame voor een bedrijf. Nederlandse bedrijven kunnen hier nog beter op inspelen. Zie ook de MediaMarkt; zij hebben een onwijs hoge ‘earned’ media maar zijn zelf erg passief middels hun eigen account. Hier liggen kansen voor grote Nederlandse bedrijven en organisaties.

Kansen voor grote bedrijven op TikTokKansen voor grote bedrijven op TikTok

Bedrijven laten kansen liggen op TikTok

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hoe werkt TikTok?

TikTok werkt voor vele digital natives (jongeren die opgegroeid zijn met internet en social media) vrij natuurlijk. Val je buiten deze doelgroep kan het zijn dat jij er wellicht iets langer over doet (wat niet erg is ?) om de type content en werkwijzes te begrijpen. Jongeren groeien op met video editing apps en die leren zichzelf dit ontzettend snel aan.

10 stappen om te beginnen op TikTok als bedrijf

Volg onderstaande stappen om te beginnen op TikTok. Als je nieuw bent op TikTok kun je vooraf eerst een ‘analyse-fase’ inbouwen, dat houdt simpelweg in dat je eerst gaat monitoren op TikTok hoe het werkt, welke content populair is en waar jouw gebruikers zich bevinden. Vanuit daar kun je gaan starten middels de volgende 10 stappen;

 1. Maak je zakelijke doelen en profilering
 2. Download de App
 3. Maak een TikTok profiel aan
 4. Creƫer je biografie
 5. Vul links in naar jouw Instagram en YouTube account (in biografie)
 6. Ga mensen volgen of #hashtags volgen via ‘Ontdek’
 7. Creƫer content; maak/upload een video, edit, kies de juiste filters & elementen
  • -> haak in op trending topics (zie de ‘Ontdek’ pagina)
  • -> haak in muzikale challenges en gebruik de juiste #
  • -> creĆ«er je eigen TikTok challenge (slim als je al een groot bereik hebt)
 8. Gebruik de juiste #Hastags, zet de juiste publicatie instellingen aan (openbaar)
 9. Deel jouw nieuwe TikTok en experimenteer
 10. Deel deze door op jouw zakelijke Instagram Stories, Facebook en andere kanalen waar jij deze content wilt laten zien.

Welke type content je publiceert is mede afhankelijk van het type bedrijf, organisatie wat je hebt, de doelen en wat je wilt uitstralen. Voor de Ć©Ć©n zal dit heel creatief zijn, voor de ander toch met een serieuzere ondertoon, of juist een mix. Let op dat veel mensen en organisaties aan het experimenteren zijn; het is dus heel normaal als de ene TikTok wel aanslaat en de andere (nog) niet.

Kun je adverteren op TikTok als bedrijf?

Adverteren op TikTok is mogelijk. TikTok biedt een scala aan online advertentiemogelijkheden en een eigen online advertentieplatform. Daarnaast is tracking mogelijk zodat je snel inzicht hebt in wie jij bereikt en wat de resultaten zijn.Ā  Lees hier meer over de Advertentie mogelijkheden op TikTok.

TikTok Adverteren voor Bedrijven

So! Samenvattend

TikTok is het snelst groeiende social media app onder Generatie Z. Creatieve content met een hoog entertainment gehalte is de basis. Wil jij de jongeren bereiken dan is nu het moment om in te stappen. TikTok telt nu al meer dan 1 miljoen gebruikers in Nederland en dit aantal blijft voorlopig alleen maar stijgen.

Als bedrijf, organisatie kun je uniek kijkje achter de schermen geven aan jouw volgers; mensen volgen liever mensen dan zakelijke accounts. Je maakt jouw bedrijf, organisatie ‘menselijk’. De content die je deelt is uiteraard afhankelijk van jouw zakelijke doelen en contentstrategie.

Een ander voordeel voor TikTok voor bedrijven is dat je tevens nieuwe volgers kunt doorsturen naar jouw zakelijke Instagram en YouTube. Ook kun je nu nog vrij snel veel views genereren op jouw content; op andere Social Media kanalen is dat al veel moeilijker, vooral als kleine organisatie.

Kortom, TikTok voor bedrijven; ga ervoor en durf te experimenteren met content. Wil je hier advies bij? Neem contact op met So-MC. Wil je op de hoogte blijven van het meest recente Social Media Nieuws, Trends & Tutorials? Meld je dan aan voor de So! Nieuwsbrief.

 

 

Protected by CleanTalk Anti-Spam