Speciaal voor Facebook pagina beheerders; welke geheime volgers heeft jouw Facebook pagina?

Facebook kent diverse mogelijkheden om als zakelijke Facebook beheerder in te zien welke fans en volgers jij hebt. Het verschil hierin is:

  • Facebook Fan: een fan is iemand die jouw zakelijke pagina ‘Liked’; jouw pagina staat dus op zijn/haar profiel mits diegene deze lijst laat zien aan zijn/haar Facebook vrienden (of zelfs openbaar)
  • Facebook Volger: een volger is iemand die jouw zakelijke pagina enkel volgt maar hier sta je dus niet in zijn of haar ‘Facebook likes’.

Kan een Facebook Fan ook een Facebook Volger zijn?

Ja. Een Facebook gebruiker kan een zakelijke pagina zowel liken als volgen. Je ziet hier hoe dit eruit ziet op de pagina van een Facebook gebruiker; men klikt op ‘Vind ik Leuk’ om een pagina te liken en op Volgend om actief ‘geabonneerd’ te zijn op de berichtgeving.

Als men een Facebook pagina volgt, kan de betreffende gebruiker aanvinken om jouw zakelijke content als eerste te zien en hierover wel of juist geen meldingen te ontvangen, zie ook onderstaande screenshot;

Het verschil tussen een Facebook Fan en een Facebook volger

Wat als iemand enkel mijn zakelijke pagina volgt maar niet liked?

Dit gebeurt. Dan is er (vaak) geen man overboord. Een persoon kan een goede reden hebben om een pagina wel te volgen maar niet te liken; bijvoorbeeld omdat hij/zij niet wilt dat de vrienden zien dat hij/zij een binding heeft met deze pagina. Denk aan de situatie waarin een priv├ępersoon de Facebook pagina van een concullega automatisch wilt volgen, of niet geassoccieerd wilt worden met het betreffende merk, of simpelweg per ongeluk op volgen klikt maar niet op ‘like’, maar uiteraard kan het ook de ex-van je-ex zijn die liever anoniem jouw zakelijke pagina volgt┬á?.

Hoe zie je wie jouw geheime volgers zijn?

Ga naar instellingen en klik dan op ‘Personen en andere pagina’s; hier heb je tevens in een overzicht welke andere zakelijke pagina’s jouw pagina liked (soms ook weer eens goed om in te zien na verloop van tijd┬á?).

welke geheime volgers heeft jouw Facebook pagina?

In dit zelfde menu staat tevens de optie ‘Mensen die deze pagina volgen’; klik daarop. Je ziet nu jouw Facebook volgers van je zakelijke pagina.

welke geheime volgers heeft jouw Facebook pagina?

Welke reden iemand dan ook heeft, het kan altijd zowel positief als negatief uitgelegd worden, maar mocht je een ‘geheime volger’ liever niet op jouw zakelijke Facebook pagina geabonneerd zien, kun je hem of haar hier ook blokkeren. Klik op het tandwieltje om deze persoon jouw pagina niet meer te laten volgen. Let wel! Als jouw zakelijke pagina openbaar staat (99% van de pagina’s staat uiteraard openbaar) dan kan de betreffende persoon uiteraard nog wel jouw content zien; diegene dient er enkel iets meer moeite voor te moeten doen.

Of het slim is om ‘geheime’ volgers te blokkeren ligt dus helemaal aan de situatie. Soms kan het een compliment zijn, soms heb je het gewoon liever niet; die keuze is aan jou en zal wellicht per volger verschillen.

So! Hoe zit het dan met de privacy van die personen?

Voorlopig kunnen we dit als pagina beheerders nog inzien. De vraag is; voor hoelang nog met oog op de AVG…? Facebook is bezig likers/volgers te anonimiseren dus wij denken dat deze feature niet lang meer zo transparant blijft maar de toekomst zal het leren. Ons advies; ga wel altijd vertrouwelijk en professioneel om met jouw volgers en fans; ook en juist met oog op de privacy wetgeving!

Meer weten over Facebook & Social Media Marketing? Neem eens vrijblijvend contact op met So-MC.

Word Social Media Manager

 

Protected by CleanTalk Anti-Spam