Hoe weet ik waar Facebook mijn advertentie plaatst?

Facebook is zo ontzettend hard gegroeid in al haar opties om te adverteren voor bedrijven dat je (bijna) door de digitale bomen het bos niet meer ziet. De Facebook Business Manager is behoorlijk aangepast en er komen bijna dagelijks nieuwe features in. Wat, als je het een beetje volgt, ontzettend gaaf kan zijn en veel kansen biedt. Zit je er wat minder in is het wellicht een doolhof en snap je de logica misschien nog niet achter elke stap.

Lang verhaal kort; stel je wilt gaan adverteren op Facebook maar wilt eigenlijk wel weten WAAR Facebook jouw advertentie laat zien.

Niet in de zin van ‘Waar’ in welke locaties maar ‘Waar’ in het doolhof dat Facebook, Facebook Messenger, Facebook Newsfeed, Facebook Stories, Facebook Desktop en Facebook Marketplace heet.

Daar gaan we eens even antwoord op geven! So! Komt ‘ie!

Waar kan ik zelf beheren waar Facebook mijn advertenties weergeeft?

Als je in Business Manager (Advertentie Beheer) aan het werk bent zie je in de stap Plaatsingen (onder Budget en Planning) standaard het volgende aangevinkt:

‘Automatische Plaatsingen (aanbevolen)’

Facebook Advertentie beheren - plaatsingen

Facebook gaat dan automatisch de beste plaatsen binnen haar advertentienetwerk (denk hierbij aan jouw advertentie in de Newsfeed van je potentiële klanten, in de stories, Messenger, op Facebook Marketplace etc) voor jouw advertentie zoeken. Hiermee geef je Facebook eigenlijk soort van vrijbrief om jouw advertentie te plaatsen waar zij denken dat het de beste resultaten oplevert. Uiteraard kan dit een goede keuze zijn.

Wil je echter meer controle over WAAR je jouw Facebook advertentie WEL en waar NIET wilt tonen? Wil je jouw advertentie bijvoorbeeld enkel in alle mobiele advertentievormen laten weergeven? Dat kan! Lees hier verder!

Facebook Advertentie beheren

Stap 1. Vink Plaatsingen bewerken aan

Zojuist zag je dat Facebook standaard ‘Automatische plaatsingen’ aan heeft staan. Zelf zet je nu ‘Plaatsingen Bewerken’ aan. Je ziet dan meteen de volgende optie staan:

Hoe weet ik waar Facebook mijn advertentie plaatst?

Hier kun je kiezen of om zowel jouw doelgroep te bereiken via:

 • Mobiele advertenties op Facebook en of Instagram
 • Desktop advertenties op Facebook en of Instagram
 • Mobiele en advertenties op desktop op Facebook en of Instagram

(Voor de analisten onder ons; je ziet hier al dat je veel keuzes hebt en dit is nog maar het begin).

Stap 2. Kies de advertentievormen naar wens

Het mooie van Facebook en Instagram adverteren is dat je veel, gelukkig, zelf in de hand hebt. Je kunt dus in deze stap exact zelf aanvinken waar je WEL wilt dat jouw advertentie zich toont en dus ook waar NIET. Let wel op dat niet alle combinaties altijd mogelijk zijn met elk doel. Zo kun je bijvoorbeeld niet adverteren in Facebook Messenger met een gesponsord bericht en met als doel het genereren van merkbekendheid.

So samenvattend; in deze stap kun je dus aangeven of je:

 • op Facebook wilt adverteren
 • op Instagram
 • of op beiden

En kies je je gewenste type advertentievorm en platform:

 • adverteren in de Newsfeed
 • in-stream video’s advertenties
 • adverteren in Facebooks Marketplace
 • adverteren in de Stories van zowel Facebook als Instagram
 • jouw bericht in Messenger tonen als gesponsord bericht

Adverteren op Facebook en Instagram; waar plaats ik mijn advertentie?

So! Adverteren op Facebook en Instagram? 

Neem contact op met So-MC of word meteen Social Media Manager.

 

 

Protected by CleanTalk Anti-Spam