Maak kennis met Calibra; jouw nieuwe Social Wallet

Facebook komt met haar eigen digitale munt; ‘de Libra’. De Libra wordt een digitale betaaleenheid waar elke consument in 2020 snel via Facebook, Messenger, (Instagram) en WhatsApp mee kan gaan betalen. Hoe gaat Libra werken in de praktijk? En hoe zit het met privacy? En wat is Calibra? Lees hier meer over de nieuwe ‘cryptocurrency’ van Facebook!

1. Wat is het verschil tussen Libra en Calibra?Ā 

Libra is de ‘digitale’ munt die Facebook gaat lanceren in 2020. Calibra is de digitale portemonnee, de ‘social wallet’. Het kan dus zomaar zo zijn dat je in 2020 vraagt; hoeveel Libra heb jij je Calibra? De visie is dat Calibra een zelfstandige financiĆ«le instelling waarmee ze eigenlijk de rol gaan vervullen van een bank en-/of creditcardmaatschappij.

2. Waarom doet Facebook dit?

De visie van Facebook is om een nieuwe currency te ontwikkelen die meerdere mensen op economisch vlak kan helpen, wereldwijd. Uit onderzoek blijkt dat meer dan de helft van alle volwassenen geen actieve bankrekening heeft (met name in ontwikkelingslanden). Dit is de maatschappelijke reden. Facebook wil met deze eigen methode een nieuwe ‘social wallet’ op de markt brengen die lage kosten heeft, vele doelgroepen kan bereiken en weggaat van traditionele, bancaire, systemen.

Calibra en Libra; Facebook cryptocurrency

3. Wat zijn de voor- & nadelen voor de gebruikers?

De voordelen zijn:

  • Supersnel geld overmaken; even dat etentje overmaken naar je partner via jouw social media wallet;
  • Goedkoop; Facebooks heeft de ambitie om de fees laag te houden ten opzichte van traditionele financiĆ«le instellingen; de consument kan hier zeker baat bij hebben;
  • Makkelijk; consumenten hebben straks geen pinpas meer nodig. In een latere fase gaan ook bedrijven aansluiten. Straks kun je dus razendsnel je treinticket, koffie e.d. kopen via jouw Social Media account;
  • Stabiel; Facebook wil met Libra een stabiele munteenheid gaan lanceren;
  • Bereikbaarheid & Service; 24/7/365 service via je Facebook Messenger.

Calibra en Libra; Facebook cryptocurrency

De nadelen zitten hem vooral in de vragen, imago, omtrent privacy. Ondanks dat Facebook, WhatsApp en Instagram de meest gebruikte communicatiekanalen zijn (wereldwijd), kampt het met haar imago op het gebied van privacy onder sommige doelgroepen. Je ziet bij de aankondiging van Libra en Calibra dan ook meteen dat sommige journalisten, mensen uit de online media en ook gewone consumenten vraagtekens zetten of het slim is dat een mediagigant als Facebook zich nu gaat uitbreiden tot financieel instituut. Dit brengt ons meteen naar punt vier ?.

4. Hoe veilig is Calibra?

Facebooks Calibra gebruikt dezelfde security als banken en creditcardmaatschappijen. Als jij straks een Calibra account aanmaakt dien je in te loggen met DigiD (in ons geval).

De grote vraag blijft; hoe gaat Calibra om met jouw financiƫle gegevens? Calibra zegt nadrukkelijk geen informatie te delen met derde partijen, inclusief Facebook, zonder toestemming van de gebruiker. Ze geven aan dat de gebruikersdata op Calibra niet gebruikt gaat of kan worden door de advertentiemogelijkheden vanuit Facebook Ads.

Er staat een voorbeeld online van het privacybeleid van Calibra (lees deze hier) maar nog niet hoe dit exact aan de gebruikers getoond wordt; met andere woorden; dien je als gebruiker straks eerst vijf bladen voorwaardes door te lezen of hoe gebruiksvriendelijk gaat dit worden? De toekomst zal het uitwijzen ?.

5. Hoe gaat Calibra eruit zien?

Calibra wordt geĆÆntegreerd in WhatsApp, Facebook Messenger en er komt een standalone app. Hier kun je alvast zien hoe Calibra eruit komt te zien;

Calibra en Libra; Facebook cryptocurrency

So. Meer weten over Social Media en Fintech trends?Ā 

Hoe de Libra en Calibra, jouw nieuwe social wallet, zich gaan ontwikkelen zal de toekomst uitwijzen. Ondanks het imago van Facebook op het gebied van privacy is de kans groot dat dit superveel gebruikers gaat opleveren. Simpelweg door de combinatie van het hoge bereik van de Social Channels en de laagdrempeligheid van Calibra; waarom zou je naar een nieuwe betaalapp gaan als je toch al op Instagram, Messenger, WhatsApp zit en je die ene koffie wilt betalen? Natuurlijk, de privacy discussie zal oplopen zodra Calibra live is maar voor die tijd zitten er nog steeds 11,9 miljoen Nederlanders op WhatsApp, 4,9 miljoen Nederlanders op Instagram en 10,1 miljoen Nederlanders op Facebook.

Wil je bijblijven op het gebied van Digitale Trends? So-MC biedt diverse workshops, cursussen en programma’s aan op het gebied van Online Trends.

Protected by CleanTalk Anti-Spam