Hoe werkt de Content Matrix?

Het ontwikkelen van een contentstrategie kan een uitdaging zijn voor elke organisatie. Een effectieve contentstrategie dient rekening te houden met de doelgroep, het merk en de beschikbare middelen. De content matrix is een handige tool die organisaties kunnen gebruiken om hun contentstrategie te plannen en te organiseren. In deze blogpost leggen we uit wat de content matrix is en hoe je deze kunt gebruiken.

 

Wat is de Content Matrix?

De content matrix is een visuele weergave van de verschillende soorten content die een organisatie kan produceren. Het is een tool die kan helpen bij het plannen van de contentstrategie en het organiseren van de verschillende soorten content die nodig zijn om de doelgroep te bereiken en te betrekken. De content matrix is een handige tool omdat het helpt bij het creƫren van een gestructureerd overzicht van de verschillende soorten content die nodig zijn, en het geeft inzicht in de verhouding tussen verschillende soorten content.

 

Hoe werkt het model?

De content matrix is opgebouwd uit vier kwadranten, die elk staan voor een ander type content:

  1. Inspirerende content – deze content is bedoeld om mensen te inspireren en te motiveren. Het kan bijvoorbeeld gaan om blogposts, verhalen, interviews of video’s.
  2. Educatieve content – deze content is gericht op het informeren van de doelgroep en het delen van kennis. Het kan bijvoorbeeld gaan om how-to’s, whitepapers, e-books of tutorials.
  3. Conversiegerichte content – deze content is gericht op het stimuleren van de conversie, bijvoorbeeld door het aanbieden van aanbiedingen, kortingen of productdemonstraties.
  4. Entertainment content – deze content is gericht op het vermaken van de doelgroep en kan bijvoorbeeld bestaan uit grappige afbeeldingen, memes of leuke video’s.

De content matrix kan ook worden verdeeld in drie fasen: awareness, consideration en decision. In de awareness-fase probeert een organisatie de aandacht van de doelgroep te trekken en bewustzijn te creƫren. In de consideration-fase probeert een organisatie de doelgroep te informeren en te overtuigen. In de decision-fase is het doel van de organisatie om de doelgroep te stimuleren tot conversie.

Content Matrix

 

Hoe gebruik je de Content Matrix?

Om de content matrix te gebruiken, moet je eerst bepalen welke soorten content relevant zijn voor je organisatie en doelgroep. Vervolgens kun je deze content organiseren in de vier kwadranten van de matrix. Het is belangrijk om een evenwichtige verdeling te vinden tussen de verschillende soorten content. Zo moet er bijvoorbeeld niet te veel conversiegerichte content worden geproduceerd, omdat dit de doelgroep kan afschrikken.

Een ander belangrijk aspect van de content matrix is dat het helpt bij het plannen van de content. Door de verschillende soorten content te organiseren in de matrix, kun je bepalen welke soorten content nodig zijn voor elke fase van de customer journey. Zo kun je bijvoorbeeld in de awareness-fase vooral inspirerende content gebruiken, terwijl in de consideration-fase vooral educatieve content nodig is.

Tot slot kan de content matrix ook helpen bij het meten van de effectiviteit van de contentstrategie. Door bij te houden welke soorten content goed presteren en welke minder goed, kun je de contentstrategie bijsturen en optimaliseren.

 

So! Meer weten over Content Marketing?

Wil jij meer leren over Content Marketing; modellen, strategie maar ook de praktische kant? So-MC biedt diverse mogelijkheden aan, waaronder de cursus Content Marketing. Wil je hier meer over weten? Ga naar deze pagina of neem contact op; we helpen je graag.
Protected by CleanTalk Anti-Spam